Over Greg

Carrière


Zijn vroegste muzikale invloeden bestonden uit zingende cowboys en Satchmo: Louis Armstrong. Trooper werd geïnspireerd door o.a. Otis Redding, Bob Dylan, en Hank Williams. In zijn muziek zitten dan ook elementen van de Memphissoul, Greenwich Village folk en Nashville twang.

 

Eind jaren 80 bracht Greg in New York zijn eerste album uit: We Won't Dance (1986), gevolgd door  Everywhere in 1992. Deze albums trokken de aandacht in Nashville: Steve Earle nam het nummer "Little Sister" op, en Trooper kon zijn liedjes in Nashville verkopen.


Hij verhuisde weer naar het zuiden en bracht in 1996 Noises in the Hallway uit (geproduceerd door ex-E Street Band bassist Garry Tallent, en uitgebracht op zijn label D'Ville Records). In 1998 volgde het door Buddy Miller geproduceerde Popular Demons op het Koch label, met gastoptredens van Steve Earle en Emmylou Harris.

 

Daarna tekende Trooper een contract bij Eminent Records in Nashville, en bracht in 2001 Straight Down Rain uit, dat oorspronkelijk ook door Buddy Miller geproduceerd zou worden. Miller moest echter wegens te drukke werkzaamheden afzeggen. Ook Gurf Morlix was niet beschikbaar, waarna de productie op advies van Miller bij de betrekkelijk onervaren Phil Madeira terechtkwam. In 2002 kwam een live-album uit, opgenomen tijdens een concert in Pine Hill Farm in Durham (North Carolina) dat Trooper in juni 2000 gaf.

 

Op het Sugar Hill label bracht Trooper in 2003 het wederom door Madeira geproduceerde Floating uit. 

Dit werd in 2005 gevolgd door Make It Through This World, geproduceerd door de soul-legende Dan Penn (bekend als schrijver van hits als "Dark End of the Street", "Do Right Woman", "Woman Left Lonely" en "Sweet Inspiration").

 

Het gat naar een volgend studioalbum werd  gevuld door een tweede live-album, The BackShop Live (2006).

Na een ongeluk in 2007 herstelde Greg en maakte hij met Eric Ambel een album af dat zij samen in 1995, met de toenmalige tourband, opnamen in een studio in Williamsburg (Brooklyn): The Williamsburg Affair (2009) werd uitgebracht op zijn eigen label '52 Shakes Records'.

 

Een jaar later volgde op datzelfde label een echt nieuw studioalbum, Upside-down Town, dat hij kon financieren dankzij donaties van fans.

In september 2013 wordt Incident On Willow Street uitgebracht. In oktober gevolgd door een uitgebreide toer door Nederland en België.

 

Het laatste album wat Greg uitbracht is Live at the Rock Room (2015).

Hierover schrijft Roeloef Passies in Blues Magazine:  "Greg Trooper heeft met dit album wederom laten horen dat hij tot de absolute top hoort in het genre singer-songwriter. Hij weet samen met Chip Dolan (hammond en accordeon) en Jack Saunders (bas)  een fantastisch live optreden neer te zetten. Een must voor elke liefhebber van pure americana. "

 

MY

STORY

Greg Trooper is geboren op 13 Januari 1956 in Neptune, New Jersey. Hij was de zoon van David S. Trooper (jarenlang de art-director van Readest Digest Books) en Rita Myer Trooper, eigenaar en banketbakker bij 'Rita's Pastries in Red Bank, New Jersey.

De jonge Greg groeide op in Little Silver.

 

Als kind en tiener begon hij al met zingen en op zijn veertiende leerde hij gitaar en harmonica spelen. Met vriendjes bezocht hij zo veel mogelijk optredens in New York City. Muziek werd het enige dat hem interesseerde, en hij wist van jongs af aan wat hij wilde: in de voetsporen treden van zijn muzikale helden.

 Hij ging van school en vertrok begin jaren 1970 naar Austin (Texas). In het clubcircuit zag en hoorde hij Townes Van Zandt, Guy Clark, Jerry Jeff Walker, Willie Nelson en andere grootheden uit de vroege jaren 1970. Vervolgens verhuisde hij naar Lawrence (Kansas), waar hij het plaatselijke college bezocht en Engels en muziek studeerde. Hier schreef hij zijn eerste nummers.

Na zijn studie verhuisde hij in het begin van de jaren 80 weer naar New York. Hij werkte in clubs en bars in New York City en langs de 'East Coast', waar hij zich als muzikant ontwikkelde en zijn fanschare op bouwde. Snel hierna begon hij met optredens door de hele VS en in Europa, en tekende contracten voor het schrijven en opnemen van zijn muziek.

 

In 1990 trouwde Greg met Claire Mullally, zangeres en advocate uit Brooklyn. Ze kregen een zoon Jack. Vanwege een platencontract verhuisden ze in 1995 naar Nashville. Daar groeide Jack op en genoten ze van de rijke muziekcultuur van Nashville.

 

In 2007 kwam Greg, op weg naar een workshop liedjesschrijven in Vermont, in botsing met een overstekende eland. Hij overleefde dit ongeluk amper, maar krabbelde er toch weer bovenop. Het gezin verliet Nashville en keerde terug naar het noordoosten van de VS in Rockaway Beach, niet ver van New York.

 

Greg Trooper werd in 2015 gediagnosticeerd met alvleesklierkanker. In de periode daarna probeerde hij, als de situatie het maar enigszins toe liet, nog op te treden. Hij overleed op 15 januari 2017, kort na zijn 61e verjaardag, in het Mount Sinai Hospital in New York City in bijzijn van zijn vrouw Claire en zoon Jack.

 

Greg was een echte familieman. Zijn nauwe band met zijn zoon Jack inspireerde vrienden en kennissen van hem zelf betere ouders te willen zijn. Hij was een enorme liefhebber van life-muziek, films en baseball. Zijn humor was ontwapenend en met zijn betrokkenheid en passie was hij een grote inspiratiebron voor de mensen om hem heen, die hem de troetelnaam "Troop" gaven.

 

Greg en Nederland 


Greg had een bijzondere relatie met Nederland. Zo inspireerde een verblijf bij een een hotel aan de Amstel, net buiten Amsterdam, hem tot een van zijn mooiste nummers "All the Way to Amsterdam".

Hij had en heeft een vaste schare fans en liefhebbers en was een graag geziene gast in de Nederlandse americana scene. Via zijn agentschap in Nederland 'Lucky Dice' trad hij dan ook regelmatig bij ons op . Dit varieerde van grotere optredens bij bijvoorbeeld het aloude en (onder de liefhebbers) allom bekende Blue Highways Festival in Utrecht en de Rythm & Blues Night in Oosterpoort Groningen tot intieme optredens bij @in the Woods in Lage Vuursche en the Blue Room Sessions.  

Vaak bestond het publiek uit de combinatie van diehard fans die elk woord van zijn songs kenden en 'nieuwelingen' die direct verbaasd raakten over zijn enorme talent. 

En dat gold niet alleen voor alleen zijn muzikale kwaliteiten; de vaak humoristische introducties en storytelling van Greg waren  net zo gedenkwaardig en mooi als zijn songs zelf.

Discografie

We Won't Dance (1986)

Everywhere (1992)

Noises in the Hallway (1996)

Popular Demons (1998)

Straight Down Rain (2001)

Between a House and a Hard Place: Live at Pine Hill Farm (2002)

Floating (2003)

Make It Through This World (2005)

The BackShop Live (2006)

The Williamsburg Affair (2009)

Upside-Down Town (2010)

Incident On Willow Street (2013)

Live at the Rock Room (2015)